Een ‘essentiële opdracht’: Delta schetst pad naar duurzamer reizen   

Van de ontwikkeling van duurzame vliegtuigbrandstoffen en zuiniger vliegtuigen tot en met de reductie van wegwerpplastics en het stimuleren van een netto-nul-uitstoot toeleveringsketen, Delta kondigde haar pad naar duurzamer reizen en netto-nul-uitstoot omstreeks 2050 aan. De strategie en doelstellingen worden geïnspireerd door wat goed is voor de planeet, gemeenschappen en de werknemers van Delta, maar aangedreven door de erkenning dat duurzaamheid een essentiële opdracht is.

Pam Fletcher, Delta’s Chief Sustainability Officer, deelde de strategie eind februari eerst met de meer dan 90.000 werknemers van Delta. De focus rust op twee pijlers: het inbedden van duurzaamheid bij alles wat de luchtvaartmaatschappij doet en het uitbannen van de klimaatimpact van de onderneming als gevolg van het vliegen.

“Delta-medewerkers staan erom bekend moeilijke zaken goed aan te pakken,” aldus Fletcher in een e-mail aan alle werknemers op 28 februari. “In ons streven de grondbeginselen van de luchtvaart te hervormen, zijn we net zo toegewijd aan het realiseren van directe voortgang als dat we verstandig investeren in disruptieve oplossingen.”

De reductie van fossiele brandstof – het huidige ‘levensbloed’ van Delta’s vloot – en een evolutie naar duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) staan centraal bij Fletcher’s strategie op middellange termijn. De brandstof die de straalmotoren aandrijft vraagt immers zo’n 98% van de CO2-voetafdruk van de luchtvaartmaatschppij.

Delta’s duurzaamheidsstrategie omvat ook doelstellingen op korte termijn, zoals het minimaliseren van Delta’s impact door wegwerpplastic, de transitie naar elektrische grondafhandeling en het stimuleren van aanbieders in de toeleveringsketen bij hun eigen duurzaamheidsplannen.  

Fletcher, een bekende bestuurder in de transportsector, trad in 2022 aan bij Delta. Haar duurzaamheidsstrategie sluit aan bij het al ingezette continue proces van de onderneming en bevestigt de inzet om doelstellingen af te stemmen met en te laten schragen door wetenschap en bewezen maatstaven om verantwoording en transparantie te waarborgen. 

Delta formuleerde zeer ambitieuze doelstellingen voor 2050 alsook een reeks progressieve doelstellingen om de voortgang gedruende het proces te kunnen meten.

“We hebben al significante resultaten bereikt, zoals de reductie van wegwerpplastics aan boord met bijna 2,5 miljoen kg op jaarbasis, en een besparing van bijna 40 miljoen liter brandstof dankzij het werk van Delta’s Carbon Council,” aldus Fletcher. “Ons fundament is sterk. Nu geven we gas.”

DUURZAAMHEID VANDAAG DE DAG

Om te beginnen met de meest zichtbare aspecten van Delta’s activiteiten, zette Fletcher uiteen op welke manier de luchtvaartmaatschappij  duurzaamheid inbedt in alles was Delta doet door te focussen op drie sleutelgebieden:  

• De reiservaring. Van entree tot bagageclaim stelt de luchtvaartmaatschappij alles in het werk om wegwerpplastics zoveel mogelijk uit te bannen en aldus het afval op stortplaatsen te keren. Bijvoorbeeld, met de ambachtelijk vervaardigde toilettasjes van het Mexicaanse merk Someone Somewhere  worden vijf plastic items voor eenmalig gebruik aan boord uitgebannen, waarmee Delta’s jaarlijkse plasticverbruik met ruim 40.000 kg wordt gereduceerd. Tot de lopende inspanningen behoren ook partnerschappen met luchthavens, regelgevende autoriteiten en anderen om investeringen in het composteren en recyclen te stimuleren en meer duurzame producten te introduceren die de klantervaring ten goede komen. 

Vanaf 2022

2025

2035

2050

Ruim 10 miljoen kg wegwerpplastic uitgebannen

Reductie van plastic voor eenmalig gebruik aan boord

65% minder afval op stortplaatsen*

100% minder afval op stortplaatsen*

*Met betrekking tot onze passagiers aan boord en de reiservaring op de luchthaven; andere vluchtoperaties (zoals onderhoud) zijn uitgesloten.

• De toeleveringsketen. Delta gaat voorop in een sectorbrede verandering door haar duizenden toeleveranciers te stimuleren hun eigen pad naar netto-nul-uitstoot te ontwikkelen. Als eerste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij werkt Delta samen met EcoVadis, een ratingplatform voor zakelijke duurzaamheid, om de transparantie van haar toeleveringsketen te verbeteren en te waarborgen dat de waarden en ethiek van leveranciers aansluiten bij die van Delta.

Vanaf 2022

2025

2030

2050

50+% van de grootste toeleveranciers aangesloten bij EcoVadis

100% van de ‘preferred suppliers’ aangesloten bij een koolstofboekhoudsysteem

100% van de ‘preferred suppliers’ met neto-nul plannen

100% netto-nul toeleveringsketen

• Grondafhandeling & Faciliteiten. De elektrificatie van Delta’s grondafhandeling is een flink eind op weg, met bijna 100% elektrificatie op Boston Logan International Airport (BOS) en Salt Lake City International Airport (SLC). Ondertussen hanteert Delta LEED-standaarden bij modernisering van faciliteiten en biedt meer duurzame goederen aan voor haar kantoren en kantines.  

Vanaf 2022

2025

2035

2050

25% GSE-elektrificatie; Bijna 100% elektrische bagagetrekkers en bandladers op BOS & SLC

50% GSE**-elektrificatie;
5 hubs op 100% kernvloot*

100% GSE**-elektrificatie op hubs en door hernieuwbare energie aangedreven operaties

100% netto-nul operaties

*De kernvloot bestaat uit bagagetrekkers, bandladers en vliegtuigtrekkers. **Alle kern- & kritische apparatuur die nodig is om een vliegtuig te keren.

 

DE TOEKOMST VAN VLIEGEN

Terwijl hoogkwalitatieve CO2-compensaties in het verleden als een waardevol instrument werden gezien, is Delta’s visie op duurzaamheid vandaag de dag veel breder en geconcentreerd op het stimuleren van duurzame oplossingen die de sector klimaatneutraal kunnen maken met de urgentie die dat vraagt. Fletcher beschreef voorts een langetermijnstrategie van decarbonisatie die is gericht op  het uitbannen van de klimaatimpact van de onderneming als gevolg van vliegen door middel van investeringen in:

• Efficiënte vluchtoperaties. Delta gaat voort met het terugdringen van het brandstofverbruik, pleit voor een efficiëntere coördinatie van de luchtverkeersleiding en werkt aan innovatieve technologieën met partners als  Aero Design Labs  om het brandstofverbruik te verlagen. In samenwerking met MIT  bestudeert de luchtvaartmaatschappij vliegtuigstrepen die warmte in de atmosfeer van de aarde vasthouden. 

Vanaf 2022

2025

2035

2050

Met Carbon Council-acties > 40 miljoen liter brandstof bespaard: start MIT-samenwerking inzake vliegtuigstrepen

170 miljoen liter ofwel 1% brandstofbesparing door operationele verbeteringen

3% operationele brandstofbesparing, ter waarde van ruim 4 miljard liter cumulatief vs. 2019;

80% reductie in adresseerbare opwarming door vliegtuigstrepen*

5% operationale brandstofbesparing;

100% reductie in adresseerbare opwarming door vliegtuigstrepen*

*Afhankelijk van succesvolle afronding van de MIT-studie naar vliegtuigstrepen, en onder voorbehoud dat vermijding van vliegtuigstrepen mogelijk is op een wijze die aansluit bij Delta’s operaties en economische en milieudoelstellingen. †Vergeleken met 2019

• Schone brandstof. Duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) is de meest veelbelovende oplossing die we nu kennen om het proces naar een netto-nul toekomst te versnellen – het kan gebruikmaken van de bestaande brandstofinfrastructuur om het naar luchthavens te vervoeren en is veilig voor gebruik in de huidige vliegtuigmotoren. Helaas is er op dit moment niet genoeg SAF beschikbaar om een vloot van de omvang van Delta één enkele dag te laten vliegen. Delta spant zich in om de vraag te stimuleren, investeringen aan te trekken en initiatieven aan te moedigen om de markt op te schalen zodat alle vliegtuigmaatschappijen toegang krijgen tot duurzamere brandstoffen. Op dit moment heeft de onderneming ca. 750 miljoen liter SAF-afnames vastgelegd en hebben ca. 50 zakelijke klanten duurzame brandstofovereenkomsten ondertekend.  

Vanaf 2022

2030

2035

2050

750 miljoen liter SAF-afname vastgelegd; ca. 50 zakelijke klanten ondertekenden SAF-overeenkomsten

10% SAF-gebruik omstreeks eind 2030

35% SAF-gebruik 

95+% SAF

• Revolutionaire vloot. Hoewel een volledig duurzaam langeafstandsvliegtuig nog moet worden uitgevonden, is Delta — met haar fenomenale technisch expertise en financiële investeringen — zich in de unieke positie om samen te werken met innovatieve bedrijven in de luchtvaart om het pad naar de volgende eeuw in de luchtvaart te plaveien Delta’s partnerschap met Airbus , bijvoorbeeld, is gericht op het potentieel van waterstofaangedreven vliegtuigen. Delta’s inspanningen op het gebied van elektrisch vliegen met partner Joby Aviation  , gericht op ‘home-to-airport’ vervoersdiensten, illustreren de disruptieve innovatie die nodig is om een revolutie teweeg te brengen in de sector. 

Vanaf 2022

2025

2035

2050

Partnerschap met Airbus ZEROe om waterstofaandrijving te onderzoeken

10+% winst in brandstofverbruik;

5 partnerschappen met revolutionaire tech-spelers 

20+% winst in brandstofverbruik;

Eerste operatie mainline revolutionaire tech

40+% winst in brandstofverbruik;

25% van de vloot bestaat uit revolutionaire toestellen

†Vergeleken met 2019

Dit stevige pad op weg naar duurzaam reizen en netto-nul-uitstoot tegen 2050 is niet alleen goed voor de medewerkers van Delta, de gemeenschappen en de planeet, het is tevens een essentiële opdracht voor succes van Delta op lange termijn.

De omvang van deze uitdaging betekent dat geen enkele onderneming dit alleen kan doen, gaf Fletcher aan. Het vraagt medewerkers van Delta, partners, stakeholders in de sector, regelgevende autoriteiten en anderen samen te werken aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke programma’s en services — die alle bijdragen aan versterking van de reiservaring. Deze vitale “spirit of collaboration” is te zien op het  Delta Sustainable Skies Lab , dat de voortgang zal tonen ter inspiratie van de volgende generatie in innovatie, gaf zij aan.

“Ik ben zo vervuld van onze reis voorwaarts,” aldus Fletcher. “Er is geen beter team op deze planeet om een duurzamere toekomst van de luchtvaart mogelijk te maken.”

###

Verklaringen in dezen die geen historische feiten zijn, waaronder verklaringen met betrekking tot onze verwachtingen en doelstellingen, moeten worden beschouwd als “toekomstgerichte verklaringen” op grond van federale wetgeving en bevatten een aantal risico’s en onzekerheden die actuele resultaten kunnen veroorzaken die materieel verschillen van de verwachtingen en doelstellingen. Deze risico’s en onzekerheden omvatten mede, maar zijn niet beperkt tot, die welke worden omschreven in onze deponeringen bij de U.S. Securities and Exchange Commission. We aanvaarden geen verplichting om eventuele toekomstgerichte verklaringen te updaten behoudens voor zover daartoe wettelijk verplicht.

 
When visiting Delta Professional, we recommend using one of the following supported browsers. Using an older or non-compatible browser may result in a less than desirable user experience.