Elektronisch systeem voor reisautorisatie (Electronic System for Travel Authorization, ESTA) en het visumvrijstellingsprogramma (Visa Waiver Program, VWP)   

 
Over ESTA

Het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) is een geautomatiseerd systeem dat bepaalt of bezoekers naar de VS mogen reizen met het Visa Waiver Program (VWP). Een autorisatie via ESTA bepaalt niet of een reiziger toegang heeft tot de Verenigde Staten. Bij aankomst van de reiziger bepalen functionarissen van de Amerikaanse Douane en grensbescherming of hij/zij wordt toegelaten. Voor de ESTA-registratie worden biografische informatie en antwoorden op vragen over de kwalificatie voor het VWP verzameld. ESTA-verzoeken kunnen te allen tijde vóór de reis worden ingediend. Wij adviseren reizigers echter om het verzoek in te dienen voordat ze vliegtickets kopen en wanneer ze hun reis aan het plannen zijn.

Over het Visa Waiver Program

Het Visa Waiver Program (VWP) , dat in samenspraak met het State Department door het Department of Homeland Security (DHS) wordt bestuurd, staat burgers uit 39 lande toe om zonder visum zakelijke en toeristische reizen naar de Verenigde Staten te maken voor een verblijf van maximaal 90 dagen. In ruil daarvoor moeten die 39 landen Amerikaanse burgers en inwoners toestaan om zonder visum zakelijke en toeristische reizen naar hun landen te maken voor dezelfde verblijftijd.

Visa Ontheffingsprogramma (Visa Waiver Program, VWP) Reizigers

Alle VWP-reizigers moeten een reisautorisatie aanvragen via het Elektronic System for Travel Authorization (ESTA) voorafgaand aan reizen naar de VS. ESTA is online toegankelijk op https://esta.cbp.dhs.gov voor burgers en in aanmerking komende inwoners van VWP-landen. Voorheen vond autorisatie in realtime plaats. Maar na het instellen van het National Vetting Center (NVC) door de President van de Verenigde Staten, zijn realtime ESTA-goedkeuringen niet meer beschikbaar. Dit heeft directe invloed op aanvragers die binnen 72 uur vóór het vertrek van hun vlucht aanvragen, omdat zij het risico lopen geen goedgekeurde ESTA te hebben vóór vertrek. Zonder goedgekeurde ESTA wordt de aanvrager boarden of toegang geweigerd.

Let op: als een aanvrager geen goedkeuring ontvangt tussen 2-4 uur nadat de aanvraag is ingediend, is het onwaarschijnlijk dat er goedkeuring/afwijzing plaatsvindt meer dan 72 uur vóór vertrek.  Ga voor aanvullende informatie naar de officiële ESTA-website

Verplichting tot elektronisch paspoort voor burgers uit Visa Waiver Program (VWP)-landen 

Alle burgers uit VWP-landen  hebben een elektronisch paspoort (e-chip) nodig om zonder visum met het VWP naar de VS te mogen reizen. Als een reiziger geen elektronisch paspoort bezit, heeft hij/zij een geldig niet-immigratievisum nodig om naar de VS te mogen reizen. Doorreis- of retourtickets zijn vereist.

Let op: Een e-paspoort, dat is aangeduid met een symbool op de paspoortomslag, is een vernieuwd, veilig paspoort met een ingebouwde elektronische chip.  E-paspoorten worden verstrekt door gezaghebbende instanties in het thuisland en behoren te voldoen aan internationale maatstaven voor beveiliging en opslag van informatie over de eigenaar.

 Wijziging kwalificatie Visa Waiver Program
  • Reizigers die met de Visa Waiver Program Improvement en de Terrorist Travel Prevention Act reizen en tot de volgende categorieën behoren, komen waarschijnlijk niet langer in aanmerking om te reizen naar of toegang te krijgen tot de VS met het VWP:

    • Inwoners van VWP-landen die op of na 1 maart 2011 een reis hebben gemaakt naar of verbleven in Iran, Irak, Soedan, Syrië, Libië, Somalië en Jemen. (Met enige uitzonderingen voor diplomatieke of militaire reizen voor VWP-landen.)

    • Inwoners van VWP-landen die ook ingezetenen zijn van Iran, Irak, Soedan, Syrië, Libië, Somalië en Yemen

  • Van reizigers die momenteel een geldig Electronic System for Travel Authorization (ESTA) hebben en die eerder hebben aangegeven te beschikken over een dubbele nationaliteit van een van de landen die hierboven genoemd zijn op hun ESTA-aanvraag, wordt de huidige ESTA geannuleerd.

Deze personen mogen nog steeds met het visa waiver-programma reizen als ze als uitzondering worden beschouwd, maar zij moeten zich opnieuw aanmelden voor ESTA op de aangepaste ESTA-website.

Ze kunnen eventueel nog steeds een visum aanvragen bij onze ambassades of consulaten via het reguliere immigratieproces. Reizigers die een Amerikaans visum nodig hebben voor urgente zakelijke, medische of humanitaire reizen naar de VS, kunnen bij de ambassades en consulaten van de VS terecht voor een snelle verwerking van hun registraties.

Het Secretary of Homeland Security kan uitzonderingen op de beperkingen maken als blijkt dat de uitzondering in het belang is van de wetshandhaving of de nationale veiligheid van de VS. Dergelijke uitzonderingen worden van geval tot geval toegekend.

Actuele ESTA-houders

Actuele ESTA-houders worden aangeraden om hun ESTA-status te checken vóór de reis.

  • Elke reiziger die een melding krijgt dat hij/zij niet langer mag reizen met het VWP, mag nog steeds naar de VS reizen met een geldig niet-immigratievisum dat door een ambassade of een consulaat van de VS is vertrekt.
  • Ze kunnen eventueel nog steeds een visum aanvragen bij onze ambassades of consulaten via het reguliere immigratieproces. Reizigers die een Amerikaans visum nodig hebben voor urgente zakelijke, medische of humanitaire reizen naar de VS, kunnen bij de ambassades en consulaten van de VS terecht voor een snelle verwerking van hun registraties.
Bronnen

Bezoek Electronic System for Travel Authorization (ESTA)  voor alle details.

U kunt informatie over visumaanvragen vinden op travel.state.gov.

Customs and Border Protection heeft een lijst van veelgestelde vragen opgesteld over de Visa Waiver Program Improvement en de Terrorist Travel Prevention Act.

 

21 februari 2020

 
When visiting Delta Professional, we recommend using one of the following supported browsers. Using an older or non-compatible browser may result in a less than desirable user experience.