Door Delta uitgevoerde diensten naar Cuba – Veelgestelde vragen   

INTRODUCTIE

Dit document werd bijgewerkt in juli 2019, inclusief de nieuwe reisbeperking die effectief is voor reizen naar Cuba vanaf 5 juni 2019.

Sinds 1 december 2016 biedt Delta Air Lines vluchten aan naar Havana, Cuba. Dat betekent dat de dagelijkse non-stoplijndiensten naar het Caribische eiland zijn hervat na een stop van bijna 55 jaar.

Terwijl de diensten naar Cuba worden uitgebreid, vinden er binnen de hele sector wijzigingen plaats voor boekingen naar Cuba op lijnvluchten met Amerikaanse maatschappijen, in vergelijking met de voormalige Amerikaanse chartervluchten naar Cuba. Delta wil graag bekendstaan als maatschappij waarmee men makkelijk zaken kan doen voor het boeken van een geplande vlucht tussen de VS en Cuba.


Veelgestelde vragen

Voor vragen over de nieuwe vluchten naar Cuba kunt u het onderstaande overzicht van veelgestelde vragen raadplegen. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt zodat u onze passagiers op de hoogte kunt blijven houden van de ontwikkelingen.

ONDERWERP

VRAGEN

A.      Vluchten

1-7

B.      Reisvoorwaarden

8-27

C.      SkyMiles

28-32

D.      Reisbureaus

33-42  

E.    Reisvoorwaarden voor Cuba

43-44

F.    Informatie over de bestemming

45-54

G.       In Cuba geboren en/of Cubaanse nationaliteit


55

A.      VLUCHTEN

1.       Uit welke steden vertrekken vluchten van Delta naar Cuba?

Delta Air Lines bedient Havana, Cuba vanuit Atlanta en Miami. Op het uitgebreide netwerk van Delta zijn aansluitingen beschikbaar.

2.       Wanneer begonnen de vluchten naar Cuba?                

Vanaf  1 december 2016  is Delta begonnen met de commerciële dienst naar Havana.                                                                             

3.       Zijn er aansluitingen naar en vanuit Cuba beschikbaar? 
Er zijn aansluitingen beschikbaar op het uitgebreide netwerk van Delta. Zodra het zeker is dat er voldaan wordt aan de Amerikaanse wettelijke restricties die gelden voor reizen naar Cuba, worden de internationale aansluitingen aangeboden.

4.       Hoe boek ik een reis naar Cuba?

U kunt een reis naar Cuba boeken via alle GDS-kanalen, of directe kanalen (delta.com, reserveringen, enz.) en alle reisbureaus.

5.       Als een passagier zijn reis naar Cuba in een andere Amerikaanse stad begint, moet hij dan bij aankomst op hun Amerikaanse gateway opnieuw ingecheckt worden?

Passagiers hoeven niet opnieuw in te checken voor hun vlucht naar Cuba. Zij moeten echter wel de OFAC-verklaring invullen en afgeven bij de vertrekgate van de luchthaven wanneer dat nog niet elektronisch is gedaan*. Passagiers die de OFAC-verklaring niet afgeven mogen niet verder reizen.

Niet-Cubaanse passagiers hebben een visum nodig om Cuba te mogen betreden. Reizigers kunnen voorafgaand aan de reis een visum krijgen (bijv. toeristenkaart, zakelijk visum, enz.) van de Cubaanse ambassade of externe aanbieders. Indien deze niet van tevoren gekocht is, worden reizigers geacht om vóór vertrek een toeristenkaart (een Cubaans inreisvisum) te kopen bij de vertrekgate van de Amerikaanse luchthaven. De kosten daarvan zijn $ 50. Aanvullende details met betrekking tot de aankoop en het overhandigen van toeristenkaarten volgen nog.

Voor reizigers die in Cuba geboren zijn gelden andere eisen. Raadpleeg de sectie “In Cuba geboren en/of de Cubaanse nationaliteit” voor meer informatie.

*Elektronische indiening zal beschikbaar zijn op delta.com. Dankzij het geautomatiseerde boekingsproces kan de OFAC-verklaring voorafgaand aan de reis elektronisch bij Delta worden ingediend. Alle reizigers moeten een OFAC-verklaring indienen om verder te mogen reizen.

6.       Kunnen passagiers hun reisschema op My Trips bekijken?

Ja, passagiers kunnen hun reisschema op My Trips bekijken.

7.       Moeten passagiers die terugkeren uit Cuba op de Amerikaanse luchthaven (Atlanta of Miami) hun koffers opnieuw inchecken om hun reis voort te mogen zetten?

Voor reizen vanuit Cuba geldt hetzelfde proces dat voor andere internationale reizen geldt. Passagiers moeten de Amerikaanse douane passeren, hun koffers afhalen, door de douane gaan en opnieuw inchecken voor hun aansluitende vluchten.

TERUG NAAR HET BEGIN

B.      REISVOORWAARDEN

8.       Welke documentatie heeft een passagier nodig om naar Cuba te mogen reizen?

Vereisten om naar Cuba te mogen reizen:

a.       Een paspoort: Het paspoort dient in ieder geval geldig te zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer uit Cuba.

b.      Een Cubaans visum: Bij aankomst in Cuba moeten alle reizigers die vanuit de VS komen (behalve zij die in Cuba geboren zijn) een toegangsvisum tonen (bijv. een toeristenkaart, een zakelijk visum enz.), zoals vereist door de Cubaanse overheid op basis van de nationaliteit van reizigers. Op de dag van vertrek worden toeristenkaarten tegen betaling aangeboden bij de vertrekgate van de Amerikaanse luchthaven.

c.       Ziektekostenverzekering: Cuba verlangt dat bezoekers een Cubaanse ziektekostenverzekering afsluiten waarbij een tijdelijke polis automatisch wordt verwerkt in de kostprijs van het tarief van de passagiers (in de vorm van een toeslag van $ 25).  Passagiers dienen hun instapkaart te bewaren tijdens hun verblijf in Cuba. De instapkaart dient als verzekeringsbewijs wanneer medische hulp wordt ingeschakeld ten tijde van het verblijf.

d.      De OFAC-verklaring: De Amerikaanse wetgeving beperkt reizen naar Cuba tot een bepaald aantal toegelaten reiscategorieën. Elke reiziger moet een  verklaring hebben dat hij of zij reist onder één van de toegestane OFAC-reiscategorieën. De reiziger is verantwoordelijk voor het kwalificeren onder één van deze reiscategorieën en voor het bijhouden van ondersteunende documentatie.

Iedereen die van plan is naar Cuba te reizen met Delta Air Lines dient kennis te nemen van de wettelijke restricties in de Cubaanse Asset Control Regulations artikel 31 CFR § 515. Hieronder zijn links beschikbaar naar de specifieke eisen voor elke categorie. Voor meer informatie  kunt u de veelgestelde vragen voor Cuba raadplegen van het  U.S. Department of the Treasury (het Amerikaanse Ministerie van Financiën).

Let op: Sinds 5 juni 2019 is de reisautorisatie People to People niet langer een geldige reden voor reizen naar Cuba.

Delta adviseert agenten om geen advies te geven aan reizigers omtrent de verordeningen van Cuba. De beste aanbeveling is om reizigers naar de OFAC-site te verwijzen, zodat zij er zelf informatie kunnen vinden. Het is de moeite waard te vermelden dat deze regels van toepassing zijn op Delta, als vervoerder, zelfs als de reiziger geen Amerikaanse staatsburger is. Reizigers moeten erop rekenen dat Delta om een formele certificering vraagt dat zij om een toegestane reden naar Cuba reizen.

Voor meer informatie en aanbevelingen verwijzen wij naar het  U.S. Department of State  (het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken).

9.       Moeten alle passagiers  een OFAC-verklaring ondertekenen?

Ja, alle passagiers (Amerikanen en niet-Amerikanen) die met een Amerikaanse maatschappij reizen, moeten de OFAC-verklaring ondertekenen.

10.       Is het toegestaan om een toeristische reis naar Cuba te maken?

Nee, toeristische reizen zijn niet toegestaan. Reizen naar Cuba is alleen toegestaan wanneer de reis valt onder één van de 12 categorieën die door OFAC zijn goedgekeurd. Daarnaast dienen reizigers een volledig programma van activiteiten bij zich te hebben dat past binnen de reiscategorie.

11.       Hebben alle reizigers een visum nodig om naar Cuba te mogen reizen?

Ja. Cuba verlangt dat alle Amerikanen en niet-Amerikanen (exclusief zij die in Cuba geboren zijn) een visum bij zich hebben (zoals een toeristenkaart, een zakelijk visum, enz.) om het land binnen te komen.

12.       Hoeveel kost een toeristenkaart?

De kosten van een toeristenkaart zijn $ 50.

13.       Hoelang is de toeristenkaart voor Cuba geldig?

Een toeristenkaart kan na de datum van uitgifte slechts één keer gebruikt worden binnen 180 dagen. De toeristenkaart is geldig voor een eenmalig bezoek van maximaal 30 dagen.

Bij aankomst in Cuba wordt een deel van de toeristenkaart ingenomen door de immigratiediensten. Het resterende deel wordt vóór het vertrek uit Cuba ingenomen op de luchthaven.

14.       Zijn er aanvullende eisen voor passagiers die een zakelijke reis naar Cuba maken?

Passagiers die een zakenreis naar Cuba maken hebben een zakenvisum in plaats van een toeristenkaart nodig. Dit visum kan worden aangevraagd bij de Cubaanse ambassade. Iedere passagier zonder geldig visum dient een toeristenkaart aan te schaffen.

Voor vragen over de eisen voor het verkrijgen van een zakelijk visum verwijzen wij u door naar de  Cubaanse ambassade.

15.       Hebben passagiers een ziektekostenverzekering nodig wanneer ze een reis door Cuba maken?

Ja, Cuba verlangt dat bezoekers een Cubaanse ziektekostenverzekering afsluiten waarbij een tijdelijke polis automatisch wordt verwerkt in de kostprijs van het tarief van de passagiers (in de vorm van een toeslag van $ 25). Passagiers dienen hun instapkaart te bewaren tijdens hun verblijf in Cuba. De instapkaart dient als verzekeringsbewijs wanneer medische hulp wordt ingeschakeld ten tijde van het verblijf.

16.       Wat kost een tijdelijke ziektekostenverzekering voor Cuba?

De kosten van een tijdelijke ziektekostenverzekering zijn $ 25 en deze kosten worden automatisch verwerkt in het tarief van het ticket van de passagier.

17.       Hoe lang is de tijdelijke ziektekostenverzekering voor Cuba geldig?

Deze tijdelijke ziektekostenverzekering is maximaal 30 dagen geldig. Tijdens het verblijf in Cuba kan een vervolgverzekering worden aangeschaft als een ziektekostenverzekering van 30 dagen niet volstaat.

18.   Hoe bemachtigt een passagier een toeristenkaart en een ziektekostenverzekering om Cuba te mogen betreden?

Reizigers kunnen voorafgaand aan de reis een visum krijgen (bijv. toeristenkaart, zakelijk visum, enz.) van de Cubaanse ambassade of externe aanbieders. Indien deze niet van tevoren gekocht is, worden reizigers geacht om vóór vertrek een toeristenkaart (een Cubaans inreisvisum) te kopen bij de vertrekgate van de Amerikaanse luchthaven. De kosten daarvan zijn $ 50.

Delta is bezig een elektronische oplossing te ontwikkelen om de aankoop van toeristenkaarten door passagiers die naar Cuba reizen vóór vertrek te vereenvoudigen. Aanvullende details met betrekking tot de aankoop en het overhandigen van toeristenkaarten volgen nog.

De kosten van een tijdelijke ziektekostenverzekering voor Cuba zijn $ 25 en worden automatisch verwerkt in het tarief van het ticket van de passagier. De instapkaart dient als verzekeringsbewijs en moet tijdens het verblijf op Cuba worden bewaard.

19.   Welke betalingsvormen zijn mogelijk voor de aanschaf van een toeristenkaart?

Delta accepteert credit- en debitcards. Er worden uitsluitend debitcards van gerenommeerde creditcardmaatschappijen geaccepteerd.

20.   Hebben minderjarigen een toeristenkaart en een Cubaanse ziektekostenverzekering nodig om Cuba te mogen betreden?                

Ja. Alle personen die naar Cuba reizen (met uitzondering van degenen die in Cuba geboren zijn) moeten ongeacht hun leeftijd een visum bij zich hebben (zoals een toeristenkaart, enz.). Daarnaast zijn alle reizigers, ongeacht hun leeftijd, verplicht om een Cubaanse ziektekostenverzekering af te sluiten. De kosten van de ziektekostenverzekering worden automatisch verwerkt in het tarief van het ticket van de passagier (in de vorm van een toeslag van $ 25).

21.   Wat is de regelgeving van OFAC met betrekking tot Cuba? Hoe komt een passagier in aanmerking voor een OFAC-verklaring?

Passagiers zijn zelf verantwoordelijk voor het bepalen of ze naar Cuba kunnen reizen. Bezoek de OFAC-website voor hulp. 

Reizen die betrekking hebben op de volgende activiteiten, die voldoen aan de specifieke criteria en voorwaarden van elke toestemming:

 • Familiebezoeken
 • Officiële Amerikaanse overheidsdoeleinden, buitenlandse regeringen en sommige intergouvernementele organisaties
 • Journalistieke activiteiten
 • Beroepsmatig onderzoek en beroepsmatige bijeenkomsten
 • Educatieve activiteiten (niet People to People)
 • Religieuze activiteiten
 • Openbare optredens, bijeenkomsten, workshops, atletiek- en andere wedstrijden en tentoonstellingen
 • Ondersteuning van de Cubaanse bevolking
 • Humanitaire projecten
 • Activiteiten van particuliere stichtingen of onderzoeks- en opleidingsinstellingen
 • Export, import, of overdracht van informatie of informatiemateriaal
 • Bepaalde geautoriseerde exporttransacties.

LET OP: Sinds 5 juni 2019 is de reisautorisatie People to People niet langer een geldige reden voor reizen naar Cuba.

Voor meer informatie over de regelgeving van OFAC met betrekking tot Cuba en richtlijnen voor de OFAC-verklaring, verwijzen we u door naar het U.S. Department of the Treasury (het Amerikaanse Ministerie van Financiën).  Voor meer informatie  kunt u de veelgestelde vragen voor Cuba raadplegen van het  U.S. Department of the Treasury (het Amerikaanse Ministerie van Financiën).

22.   Welke passagiers moeten een OFAC-verklaring indienen?

Iedere reiziger (zowel Amerikanen als niet-Amerikanen) die met een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij naar Cuba vliegt moet voorafgaand aan de reis een OFAC-verklaring digitaal ondertekenen en indienen.

25.   Waar vind ik meer informatie?

Er zijn talloze redenen om naar Cuba te reizen. Informeer u over aanvullende voorwaarden of aanvullende documentatie die noodzakelijk kan zijn. Informeer u over aanvullende of veranderende reisvoorwaarden. Aanvullende reisinformatie is te vinden op de websites van de Amerikaanse en Cubaanse overheden:

26.   Zijn er beperkingen voor buitenlanders die vanuit de VS naar Cuba reizen?
Buitenlanders die vanuit Amerika naar Cuba reizen worden geacht zich aan dezelfde wetten te houden als Amerikanen. Passagiers mogen uitsluitend met een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij naar Cuba reizen wanneer de reis valt binnen één van de reiscategorieën die opgesteld zijn door het Office of Foreign Assets Control (OFAC). Alle passagiers, inclusief buitenlanders, moeten kunnen verklaren dat hun reis valt onder één van de reiscategorieën die door het OFAC zijn opgesteld. Toeristische reizen vanuit Amerika zijn op dit moment niet toegestaan en vallen dus niet onder één van de OFAC-categorieën. Buitenlanders die een toeristische reis naar Cuba willen maken kunnen geen gebruikmaken van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij.

Alle passagiers die met een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij reizen zijn verplicht een ziektekostenverzekering te kopen van ESICUBA (de Cubaanse overheidsverzekeraar). De kosten voor deze verzekering zijn verwerkt in de kosten van het ticket. Een buitenlander kan de kosten van een in Cuba erkende ziektekostenverzekering rechtstreeks terugvragen bij ESICUBA. Delta geeft geen restitutie voor Cubaanse medische verzekeringen.

Reizigers zonder een geldig reisdocument voor de toegang tot Cuba (bijv. toeristenkaart, zakelijk visum, Cubaans paspoort, enz.) moeten ook een visum of toeristenkaart aanschaffen, met uitzondering van Cubaanse staatsburgers of personen met een dubbele nationaliteit die geboren zijn in Cuba. Op de dag van vertrek zijn toeristenkaarten tegen betaling verkrijgbaar bij de vertrekgate van de Amerikaanse luchthaven.

27.   Wat moet ik weten over vertrekken vanuit Cuba?
Wanneer u vertrekt uit Cuba dient u uw paspoort, de instapkaart voor uw vertrekkende vlucht en de resterende helft van uw toeristenkaart aan de immigratiedienst te overhandigen. Het is niet toegestaan om Cuba te verlaten zonder het resterende deel van de toeristenkaart te overhandigen.

TERUG NAAR HET BEGIN

C.      SKYMILES

28.   Spaart een passagier mijlen voor reizen naar Cuba als hij/zij een lid van SkyMiles® is?

SkyMiles-leden kunnen mijlen sparen op reizen naar Cuba die door Delta worden uitgevoerd. Een passagier spaart geen mijlen wanneer hij/zij naar Cuba vliegt met partnermaatschappijen.

Let op, mijlen worden gespaard over het basistarief en de door de luchtvaartmaatschappij berekende opslagen, maar niet over belastingen en toeslagen.

29.   Kunnen mijlen, Miles + Cash, Delta eCertificates, Delta Gift Cards of eGift Cards gebruikt worden om een vlucht naar Cuba te boeken?

Het gebruik van mijlen, Miles + Cash, Delta eCertificates, Delta Gift Cards of eGift Cards is alleen mogelijk op door Delta uitgevoerde vluchten naar Cuba.

30.   Zijn Medallion®-upgrades beschikbaar?

Medallion-upgrades zijn beschikbaar voor vluchten naar Cuba wanneer u met Delta vliegt. Wanneer u naar Cuba vliegt met partnermaatschappijen, komt u niet in aanmerking voor upgrades.

31.   Zijn er Mileage Upgrade Awards te verkrijgen?

Er zijn Mileage Upgrade Awards voor Skymiles-leden te verkrijgen wanneer u naar Cuba vliegt met Delta. Er zijn geen Mileage Upgrade Awards te verkrijgen wanneer u naar Cuba vliegt met partnermaatschappijen.

32.   Ontvangen passagiers alle Medallion-voordelen voor reizen van en naar Cuba?

Medallion-leden krijgen verschillende voordelen aangeboden wanneer zij van en naar Cuba reizen, zoals upgrades, Medallion Mileage Bonus en gratis Preferred Seats.

Er volgt meer informatie over de voordelen voor Medallion-leden die van en naar Cuba reizen, zodra het vertrek dichterbij komt.

TERUG NAAR HET BEGIN

D.      REISBUREAUS

33.       Hoe boek ik een reis naar Cuba?

Reisbureaus kunnen reizen naar Cuba boeken met gebruikmaking van hun GDS-activeringsproces, zoals hieronder wordt beschreven:

 • Travelport-agentschappen in de Verenigde Staten (Apollo en Worldspan) kunnen na activering vliegreizen boeken op grond van de voorwaarden van een addendum bij hun overeenkomst met Travelport.& Neem voor meer informatie contact op met uw vertegenwoordiger van Travelport.  Opmerking:  Galileo-agentschappen bevinden zich buiten de Verenigde Staten en boeken momenteel reizen naar Cuba vanuit bestemmingen buiten de VS.

 • Amadeus-agenten die gebruikmaken van Amadeus en Connect in de VS en de Amerikaanse territoria (Puerto Rico, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Noordelijke Marianen, Amerikaanse ondergeschikte afgelegen eilanden/het Caribisch gebied, en Amerikaans-Samoa) kunnen vluchten naar Cuba boeken.  Neem contact op met uw accountmanager om toegang voor uw kantoor mogelijk te maken. Toegang tot deze inhoud is niet automatisch mogelijk.

 • Sabre-reisagenten zijn in staat om reizen naar/van Cuba te verkopen wanneer zij de geautomatiseerde Cuba Traveler Certification Red App downloaden in de werkruimte van hun Sabre Red.  Neem voor meer informatie contact op met Sabre.

34.        Kunnen reisdelen van Delta gecombineerd worden met die van andere luchtvaartmaatschappijen (OA)?

Vanaf 30 november 2016 beperkt Delta de verkoop van tickets uit Delta's 006-ticketvoorraad voor andere maatschappijen (other airline (OA)) of routes met meerdere maatschappijen die via Cuba lopen, als Delta de vluchten naar/van Cuba niet uitvoert.

35.       Zijn er restricties verbonden aan reizen naar Cuba?

Ja. Zie het onderdeel “Reisvoorwaarden” voor meer informatie met betrekking tot de documentatie die een passagier nodig heeft om naar Cuba te mogen reizen.

37.       Is de RFTV (Reason for Travel [reden van reizen]) SSR van een passagier voldoende voor het innemen van de OFAC-verklaring?

Nee. De Amerikaanse wet verlangt dat reizigers voorafgaand aan de reis een OFAC-verklaring ondertekenen en indienen. Slechts het vermelden van de reiscategorie in een SSR voldoet niet aan de voorwaarden van OFAC.

38.       Moet, behalve Delta, het reisbureau OFAC-verklaringen van elke passagier bewaren?

Neem contact op met de juridische afdeling van uw bedrijf voor informatie over het bewaren van de OFAC-verklaring.

39.       Zijn er naast de 12 OFAC-categorieën nog andere vergunningen waarmee een passagier kan reizen?

Delta vereist altijd een certificering van elke passagier. Sommige passagiers hebben mogelijk een specifieke licentie uitgegeven door OFAC. In dit geval moet de passagier Delta voorzien van het specifieke nummer van de licentie. Het is voor Cubaanse burgers op basis van de algemene vergunning toegestaan om naar Cuba te reizen.

40.       Zijn er nog andere belangrijke voorwaarden voor passagiers die naar Cuba reizen?

Ja. Er zijn volledige contactgegevens van de passagier nodig voor de PNR, inclusief telefoonnummers en e-mailadressen. Deze contactinformatie is noodzakelijk wegens de mogelijkheid dat Delta contact moet opnemen met passagiers over hun reis van/naar Cuba.

41.       Heeft de extra dienstverlening aan Cuba enige invloed op mijn contract met, en voordelen van, Delta?

Neem contact op met uw Sales Account Executive voor aanvullende informatie met betrekking tot de programmagegevens voor Cuba.

42.       Krijgen mijn passagiers prioriteitsvoordelen via programma’s als Delta Edge?

Er volgt meer informatie over de voordelen en programma’s voor reizen van en naar Cuba, zodra het vertrek dichterbij komt.

TERUG NAAR HET BEGIN

E.      REISVOORWAARDEN VOOR CUBA

43.        Wat zijn de specifieke bagage-eisen voor reizen naar Cuba?

Ga naar delta.com voor specifieke bagage-eisen voor reizen naar Cuba.

44.       Is er sprake van gewichtsbeperkingen voor het inchecken van bagage naar Cuba?

Ga naar delta.com voor extra informatie over bagage voor reizen naar Cuba.

TERUG NAAR HET BEGIN

F.       INFORMATIE OVER DE BESTEMMING

45.       Wat voor stekkers heb ik in Cuba nodig?

Het grootste deel van Cuba maakt gebruik van 110 V stroom met de standaard Amerikaanse stekker met twee of drie polen. Sommige nieuwere hotels en resorts gebruiken echter 220 V stroom en daar kunt u alleen Europese stekkers met twee ronde polen gebruiken.

Reizigers moeten eigen apparaten meenemen die geschikt zijn voor 110 V met stekkers van Amerikaanse stijl of omvormers. Daarnaast moeten zij een adapter van drie naar twee polen meenemen voor apparaten die een driepolige stekker hebben.

46.       Wat kan ik vanuit Cuba mee terugnemen?

Reizigers mogen tot $ 400 aan in Cuba gekochte goederen mee naar huis nemen. Reizigers mogen echter niet meer dan $ 100 aan alcohol en/of tabaksproducten mee terugnemen en deze producten zijn uitsluitend voor eigen gebruik.

47.       Kan ik Cubaanse sigaren en/of rum of andere alcoholische dranken mee terugnemen naar de Verenigde Staten?

Reizigers mogen alcohol en tabaksproducten voor eigen gebruik aanschaffen tijdens hun verblijf in Cuba.

Reizigers mogen daarnaast naar de Verenigde Staten terugkeren met een maximum van $ 100 aan alcohol en/of tabaksproducten en deze producten zijn uitsluitend voor eigen gebruik.

48.       Moet ik mij voor mijn reis laten vaccineren?

Raadpleeg het Center for Disease Control and Prevention (centrum voor ziektebeheersing en -preventie) voor de meest actuele informatie en adviezen.

49.       Hoe veilig is het om naar Cuba te reizen?

Raadpleeg het U.S. Department of State (het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken) voor de meest actuele informatie en adviezen.

50.       Welke munteenheid gebruikt men in Cuba?

Cuba gebruikt de converteerbare peso (CUC) en de Cubaanse peso (moneda nacional, afgekort CUP of soms MN). De Cubaanse converteerbare peso (CUC) is de belangrijkste valuta die door bezoekers van Cuba wordt gebruikt. Het is niet mogelijk om in Cuba met de Amerikaanse Dollar (USD) te betalen.

U kunt uw geld inwisselen bij Cadecas (wisselkantoren) die zich op de luchthaven en in hotels bevinden. De wisselkoers is momenteel $ 1,00 Amerikaanse dollar (USD) voor 1,00 Cubaanse converteerbare peso (CUC). Houd er rekening mee dat de kosten voor het inwisselen hoog zijn (ongeveer 13%) wanneer u geld wisselt van USD naar CUC en dat andere valuta's soms een betere wisselkoers kunnen hebben.

Hoewel beide valuta's als “pesos” worden aangeduid wordt de Cubaanse peso (CUP) niet op grote schaal door bezoekers gebruikt. Daarnaast heeft de CUP een andere wisselkoers. De huidige wisselkoers is ongeveer 25 CUP voor 1 CUC. Reizigers moeten dus opletten welke peso gebruikt wordt in transacties.

51.       Is het mogelijk om in Cuba met credit-, debitcards en bankpassen te betalen?

Op enkele uitzonderingen na werken credit-, debitcards en bankpassen van Amerikaanse banken waarschijnlijk nog niet in Cuba. Reizigers wordt geadviseerd om genoeg contant geld mee te nemen naar Cuba om de kosten tijdens de reis te kunnen betalen, inclusief hotelkosten, maaltijden en eventuele geplande excursies.

52.       Met wie kunnen passagiers contact opnemen wanneer zij hun paspoort in Cuba verloren zijn?

Passagiers kunnen contact opnemen met  https://cu.usembassy.gov/u-s-citizen-services/emergency-contact/ via (53)(7)-839-4100 of per e-mail via  ACSHavana@state.gov.

Wanneer de American Citizens Services Unit gesloten is, kunnen Amerikanen in geval van nood een hulplijn bellen via (+53)(7) 839-4100 en 1 kiezen om met de alarmcentrale te spreken.

53.       Is het veilig om het water in Cuba te drinken?

Raadpleeg het Center for Disease Control and Prevention (centrum voor ziektebeheersing en -preventie) voor de meest actuele informatie en adviezen.

54.   Zijn er in Cuba kamers en faciliteiten beschikbaar voor gehandicapte passagiers?

Er zijn weinig hotels die zijn uitgerust met voorzieningen voor gehandicapte reizigers. Daarnaast is het privé- en openbaar vervoer niet geschikt voor reizigers met een handicap.

Gehandicapte passagiers wordt aangeraden om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van de vereiste middelen en faciliteiten vóór zij hun reis naar Cuba maken.

 • Asociación Cubana de Limitados Físicos-Motores (The Cuban Disabled Association), Calle 6 nr. 106, tussen Avenidas 1 en 3, Miramar, Havana (tel. 7-209-3099; www.aclifim.sld.cu), is een Cubaanse organisatie die belast is met het waarborgen van toegang en de lobby voor rechten. De vereniging is lid van de Disabled Peoples' International (DPI) en is hoogstwaarschijnlijk het beste contactpunt voor gehandicapte reizigers in Cuba.

 • De Society for Accessible Travel & Hospitality  (tel. 212-447-7284;  www.sath.org) biedt een keur aan reishulpmiddelen voor mensen met allerhande handicaps en geïnformeerde aanbevelingen over bestemmingen, toegangshandleidingen, reisbureaus, reisaanbieders, voertuigverhuur en bijbehorende diensten.

TERUG NAAR HET BEGIN

G.       IN CUBA GEBOREN EN/OF CUBAANSE NATIONALITEIT

55.       Zijn er aanvullende eisen voor reizigers met de Cubaanse nationaliteit die naar Cuba vliegen?

Ja, er zijn aanvullende eisen voor reizigers met de Cubaanse nationaliteit die naar Cuba vliegen.

De Cubaanse regering verlangt van burgers met een dubbele (VS-Cuba) nationaliteit, die Cuba op of na 1 januari 1971 hebben verlaten, dat zij Cuba betreden en verlaten met een Cubaans paspoort. Deze personen moeten gebruikmaken van hun Amerikaanse paspoort om de Verenigde Staten te verlaten en te betreden. Dat betekent echter niet dat het gebruik van een Cubaans paspoort voor hetzelfde doel het Amerikaanse burgerschap in gevaar brengt. Cubaanse Amerikanen die Cuba vóór 1 januari 1971 verlaten hebben, kunnen naar Cuba reizen met hun Amerikaanse paspoort. Zij moeten echter wel een HE-11 visum aanvragen bij de Cubaanse ambassade.

 Denk eraan dat personen die in Cuba geboren zijn en het land op of na 1 januari 1971 verlieten, de inreisvergunning op hun Cubaanse paspoort of een ander soort visum (bijv. H1) moeten hebben, uitgegeven door de Cubaanse ambassade.

Cubaanse staatsburgers die terugkeren naar Cuba (binnen 24 maanden na de reisdatum naar de VS) dienen een stempel in hun Cubaanse paspoort te tonen met daarop de datum waarop de reiziger naar de VS reisde en/of de vermelding “tarjeta embarque/desembarque”. Als de periode van 24 maanden is verstreken heeft de reiziger een “Habilitación” of een ander soort inreisvergunning nodig.

TERUG NAAR HET BEGIN

 

08/10/2019

 
When visiting Delta Professional, we recommend using one of the following supported browsers. Using an older or non-compatible browser may result in a less than desirable user experience.