Delta’s versnelde Duurzaamheidsplan   

A350 flying over mountains

In maart 2020 formuleerde Delta een gedurfde visie en begon haar reis op weg naar CO2-neutraliteit met het beste, op dat moment beschikbare instrument: hoogkwalitatieve CO2-compensaties. Vandaag de dag is onze visie op het pad voorwaarts veel breder en toegespitst op een langetermijnstrategie op het gebied van decarbonisatie. Pam Fletcher, Delta’s CSO (Chief Sustainability Officer), schetst het portfolio van acties op korte, middellange en lange termijn in de gehele sector op weg naar een emissievrije luchtvaart.

Los van het wonder dat vliegen al is, nemen vliegreizen obstakels weg die ooit onoverkomelijk leken. Vliegen brengt mensen en culturen vanuit de verste uithoeken van de wereld samen, waardoor onze gemeenschappelijke ervaring wordt verbreed en meer wederzijds begrip wordt opgebouwd. Bij Delta zien we reizen als een nobele kracht ten goede – en het wonder van vliegen helpt ons om de verstrekkende gevolgen van de klimaatverandering beter te begrijpen.  

De luchtvaart maakt voortdurend technologische vorderingen, maar toch maakt de noodzaak van straalaandrijving en fossiele brandstoffen haar tot één van de meest uitdagende sectoren om CO2-vrij te maken. De harde kern van onze business – vliegen – zorgt voor 98% van de CO2-voetafdruk van een luchtvaartmaatschappij.  

Dit is de uitdaging die mij inspireerde tot mijn besluit eerder dit jaar om als Chief Sustainability Officer bij Delta aan de slag te gaan. De samenwerking met Team Delta om een duurzame toekomst te verwezenlijken biedt een dwingende uitdaging én kans om voorop te gaan in betekenisvolle verandering. De oplossingen die wij ontwikkelen zullen bijdragen aan de definitie van vliegreizen in de volgende eeuw.  

Gedurende de jaren waarin ik mijn bijdrage leverde aan een emissieloze toekomst voor de auto-industrie, ervaarde ik uit eerste hand dat grote uitdagingen, vooral die met grote impact, inspireren tot innovatie en technische vooruitgang waarbij mensen het beste uit zichzelf halen. De dramatische klimaatverandering dwingt alle stakeholders aan tafel aan te schuiven met een toewijding en gevoel van urgentie om te luisteren en actie te nemen. Luchtvaartmaatschappijen, producenten, regeringen, consumenten en nog onbekende bijdragers moeten samenwerken om klimaatvriendelijke programma’s en diensten te ontwikkelen – dit alles in combinatie met het verbeteren van de algehele reiservaring.   

In maart 2020 formuleerde Delta een gedurfde visie en begon haar reis op weg naar CO2-neutraliteit met het beste, op dat moment beschikbare instrument: hoogkwalitatieve CO2-compensaties. Vandaag de dag is onze visie op het pad voorwaarts veel breder en toegespitst op een langetermijnstrategie op het gebied van decarbonisatie.  Terwijl we de principes van de luchtvaart hervormen, zijn we evenzeer toegewijd aan het boeken van directe vooruitgang als we zijn op het vlak van slim investeren in disruptieve oplossingen. Een portfolio van acties op korte, middellange en lange termijn in de gehele sector is essentieel om een emissievrije luchtvaart te verwezenlijken.  

LANGE TERMIJN: AANDRIJVEN VAN INNOVATIE OP WEG NAAR EEN EMISSIEVRIJE TOEKOMST VAN DE LUCHTVAART  

Hoe ziet een propulsiesysteem of airframe er in 2050 uit? Delta blijft revolutionaire en disruptieve luchtvaarttechnologieën aanmoedigen en stimuleren, samen met onze toeleveranciers en creatieven buiten de sector, waardoor we een ecosysteem smeden dat innovatie aanjaagt. We hebben met Airbus onderzoek gedaan naar met waterstof aangedreven vliegtuigen  in combinatie met het vereiste ecosysteem op luchthavens en daarbuiten om de uitstoot van de luchtvaart exponentieel te reduceren. We zijn optimistisch over start-ups die de grenzen verleggen met toekomstdenken over de luchtvaart, propulsie en meer, en zien uit naar het versterken van de samenwerking met de industrie, universiteiten en start-ups om de duurzame toekomst van de luchtvaart te versnellen.  

MIDDELLANGE TERMIJN: SNEL OPSCHALEN VAN BEWEZEN NIEUWE TECHNOLOGIE   

Op middellange termijn zijn duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF’s) de meest impactvolle oplossing. Vervaardigd uit hernieuwbare plantaardige afvalstoffen is SAF bruikbaar in bestaande vliegtuigmotoren – wat al onvoorstelbaar is. Deze SAF’s worden geproduceerd met een fractie van de CO2-voetafdruk gedurende de levenscyclus in vergelijking met traditionele vliegtuigbrandstof (kerosine). Het is echter ook een opkomende technologie die op dit moment niet op schaal wordt geproduceerd, hetgeen betekent dat het in hoge mate ontoegankelijk is en ongeveer drie tot vijf keer meer kost dan traditionele vliegtuigbrandstof.  

De roadmap naar een volledig elektrische auto-industrie biedt inzichten in SAF. De eerste elektrische auto’s waren onbetaalbaar en het ecosysteem om massacommercialisatie te ondersteunen bestond eenvoudig niet. Prioritisering en infrastructurele ondersteuning van overheidswege in samenhang met investeringen door de industrie hebben een vloedgolf van innovatie losgemaakt die beter betaalbare elektrische auto’s op een schaal voor de massamarkt mogelijk maakte. We hebben nu met SAF dezelfde kans om de levensvatbaarheid ervan te versnellen om net zo rendabel en breed beschikbaar te zijn als traditionele vliegtuigbrandstof.   

Delta heeft partnerschappen gesmeed met federale en staatsoverheden, startende SAF-ontwikkelaars en onze leveringsketen van vliegtuigbrandstoffen om deze ontluikende industrie aan te jagen. Daarbij zal verbetering van de operationele efficiency via sectorbrede samenwerking met luchtverkeersIeidingsbureaus en ondersteunende nieuwe luchtvaartresearch van cruciale betekenis zijn voor ons succes.  

KORTE TERMIJN: VERANDERINGEN WAAR WE GRIP OP HEBBEN   

Vandaag de dag  stuwt Delta de sector voorwaarts. We hebben bewezen dat de infrastructuur aanwezig is om SAF toegankelijk te maken voor iedere grote luchthaven aan de oostkust door ons partnerschap met Colonial Pipeline uit te breiden. We financieren ‘knappe koppen’ om nieuwe innovaties te versnellen via co-investering van ons pensioenfonds met het TPG Rise Climate Fund.  We zetten de sector ertoe aan holistisch naar de impact van de luchtvaart voorbij vliegtuigbrandstof te kijken, inclusief de doelstelling om tegen 2025 50 procent van onze grondvloot elektrisch te maken en vijf van onze belangrijkste hubs volledig elektrisch in de volgende drie jaar. Daarbij bannen we alleen dit jaar al bijna 2,5 miljoen kg plastic voor eenmalig gebruik aan boord uit, en bieden we onze passagiers composteerbare service-items nu zich nieuwe opties in de markt aandienen.  

Reductie van onze CO2-voetafdruk is goed voor onze business, reden waarom Delta’s Carbon Council de doelstelling formuleerde om al lang bestaande operationele procedures opnieuw uit te vinden om de brandstofconsumptie te reduceren. In 2022 alleen al wordt van ons verwacht de brandstofconsumptie met meer dan 40 miljoen liter te reduceren door middel van operationele en vlootwijzigingen, waaronder reductie van het toestelgewicht, gewijzigde landingsprocedures, optimalisatie van de vluchtsnelheid en meer. Deze verbeteringen komen bovenop de al lopende miljardeninvestering om toestellen te vervangen of aan te passen aan efficiëntere technologie, hetgeen resulteerde in de snelste verbetering in brandstofefficiency gedurende de laatste drie jaar.  Hiertoe behoort onze recente order van Boeing 737-10-toestellen die de brandstofefficiency met 25 procent moeten verbeteren ten opzichte van de vliegtuigen die ze vervangen. 

KEEP CLIMBING   

Al werk ik nog maar kort voor Delta, het is duidelijk dat “Keep Climbing” een leefwijze is – van senior leidinggevenden tot frontlinieteams – in het streven naar voortdurende verbetering en grote ideeën die de volgende 100 jaar van de luchtvaart naar een hoger plan tillen. We geloven in de ongeëvenaarde kracht van menselijke verbindingen die vliegen mogelijk maakt, waardoor we in staat zijn de wereld te zien en er tegelijkertijd aan bij te dragen haar te behouden. Ik ben superenthousiast over dit pad van kennis, groei en zorg voor betekenisvolle verandering. De focus op vooruitgang – en niet perfectie, definieert ons pad.  

 
When visiting Delta Professional, we recommend using one of the following supported browsers. Using an older or non-compatible browser may result in a less than desirable user experience.